Lietuvių ir latvių maistas, tradiciniai
valgiai
Latvių tradicinis maistas
-
Tradicinis latvių maistas
Latvijoje kaimiečių
ir miestiečių, konkrečiai Rygos gyventojų, virtuvė
gerokai skiriasi. Miestiečių virtuvei būdinga didesnė
patiekalų įvairovė. Gaminant juos daugiau naudojama
įvairių prieskonių. . Mieste (konkrečiai
Rygoje) labai populiarūs žuvies patiekalai. Rygos,
kaip ir bet kurio kito uostamiesčio,
tradicinė virtuvė turi daug panašumų su slavų, baltų,
vokiečių, skandinavų virtuve. Latvijoje, kaip ir
kitose Baltijos šalyse, mėgstamiausia yra ruginė
duona.
Nuo seno latviai mėgsta valgyti putrą kruopų
košę. Ji valgoma su pienu arba su mėsa ir taukais. Nuo
seno latviai mėgsta valgyti įvairių kruopų košę.
Žinomiausias latviškas desertas yra saldi košė su
rūgštoku padažu, vadinama Hubertu.
Žinoma, kad jau viduramžiais Latvijoje buvo
mėgstamos įvairios sriubos. Viena iš jų skabputrė..
Tai pieniška parauginta sriuba su kruopomis. Ji
Latvijoje populiari iki šiol.
Kopūstienė sriuba iš šviežių ir raugintų
daržovių (kopūstų, burokėlių lapų, rūgštynių).
Per pietus, įvairias šventes latviai mėgsta
valgyti karštus mėsos ir žuvies patiekalus. Latviai
yra perėmę daug vokiškų kulinarijos tradicijų, todėl
tarp tradicinių mėsos patiekalų daugiausia yra virtų.
Pastaraisiais dešimtmečiais labai išpopuliarėjo ir
kepsniai, rūkyti mėsos patiekalai.
Populiariausias tradicinis latvių gėrimas yra
raugintas pienas (rūgušpiens) ir kefyras (kefirs). Nuo
seno latviai mėgsta ir gią, šviežią, fermentuotą beržų
sulą, alų.
Mėgsta latviai žuvies patiekalus.
Iš alkoholonių gėrimų tradicinis yra Rīga Black
Balsam. Pirmą kartą
jis buvo pagamintas XVIII a., remiantis
senoviniu receptu, kurį yra naudoję Rygos
farmacininkai. Į šio gėrimo sudėtį įeina įvairios
žolelės. Likeris tamsus, tirštos konsistencijos,
aromatingas. Manoma, kad jis turi gydančių
savybių.
Latviai dažnai savo maistui naudoja pieną
ir jo produktus.
Sunku latvių stalą šiandien jau įsivaizduoti ir be
bulvių. Ji pagrindinė latvių stalui naudojama
daržovė. Jos patiekalai daug turi bendro su vokiška
virtuve.
Šventiniai latvių patiekalai
Latviai puoselėja senąsias kulinarijos tradicijas.
Iki mūsų dienų yra neužmiršti ir senieji šventiniai
patiekalai. Kaip ir Lietuvoje, taip ir Latvijoje,
tradicinės Latvijos šventės yra susijusios su metų
laikais ir žemdirbyste. Per tas šventes tradiciškai
gaminami tokie patiekalai, kuriuos galima pagaminti
tokių patiekalų, kuriuos tuo metu gali pasiūlyti
gamta.
Kalėdiniai patiekalai
latviai tiki, kad nuo to, turtingas ar ne jų kalėdinis
stalas, priklausys, kokie bus metai. Tam, kad kiti
metai būtų turtingi, per Kalėdas ant latvių stalo turi
būti 9 patiekalai.
Populiariausias Kalėdų valgis Latvijoje kepta
kiauliena.
Tarp populiariausių yra ir virta kiaulės galva.
Šventinį stalą puošia ir karpis. O žuvies žvynai
dedami į kišenę ar piniginę, nes tikima, kad tai
kitais metais atneš daug pinigųSunku latvių Kalėdas
įsivaizduoti ir be virtų žalių žirnių su keptos mėsos
gabalėliais ir spirgučiais. Taip pagaminti žirniai
dažniausiai valgomi ryte, nes latviai tiki, kad jei
per Kalėdas žirnius suvalgysi ne ryte, visus metus
tave lydės nelaimės. Šis patiekalas dažniausiai
užgeriamas rūgusiu pienu arba kefyru.
Kitas populiarus kalėdinis patiekalas kraujinė
dešra. Ji yra apvalios formos, primena žiedą.
Latviai ją laiko
visų metų simboliu.
Per pastarąjį šimtmetį Latvijoje tapo populiari iš
Vokietijos atkeliavusi imbierinė duona.
Velykų patiekalai
Nuo seno pats populiariausias Velykų valgis
Latvijoje kiaušiniai. Prieš tai juos būtina išvirti,
išmarginti, dekoruoti raižiniais. Ši tradicija
čia yra išlikusi
iki šiol.
Seniau per Kalėdas latviai valgydavo ir daigintus
kviečius. Pastaruoju laiku šis patiekalas jau nebėra
populiarus. Daigintais kviečiais dažniausiai puošiamas
tik Velykų stalas.
Vasaros švenčių patiekalai
Pati populiariausia vasaros šventė Latvijoje
Joninės (Jaņis).
Pagrindinis Joninių patiekalas kmynų suris,
kuris užgeriamas alumi.
Per Jonines ant šventinio stalo visada gausu ir
vyniotinių, kitokių mėsos patiekalų, saldžios duonos,
dabar jau ir įvairaus modernaus maisto, kurio pasiūla
didžiulė parduotuvėse ir kurį jau moka gaminti dažna
šeimininkė.
Joninių dieną populiarus iškylų maistas (įvairi rūkyta
dešra, ant grotelių kepti mėsos patiekalai, salotos).
Derliaus nuėmimo šventės patiekalai
Tuo laiku derlius jau nuimtas, daug įvairiausių maisto
produktų, tai ir šventinis stalas turtingas. Tokios
šventės proga dar ir paršiukas ar avinas
paskerdžiamas. Patiekalai gaminami ir naujojo derliaus
bulvių, grūdų, daržovių. Latvijoje tikima, kad iš
naujojo derliaus grudų iškepta duona turi ypatingą
galią, tad latviai tiki, kad jei turi kokį
norą, jį turi prieš valgydamas duonelę atsiminti, tada
neabejotinai jis išsipildys. Ta duonelė čia labai
gardi. Latviai mėgsta ir įvairią saldžią duoną. Ją
įdaro rabarbarais, obuoliais, uogomis, saldžiu sūriu,
džiovintais obuoliais žiemą.
Latviai mėsą sūdo, džiovina, rūko, gamina iš jos
dešras. Mėgstamas latvių patiekalas virtas kiaulienos
kumpis. Paskerdus paršiuką, daroma kraujinė dešra.
Šventėms iš riebaus bekono mėsos gaminami
tradiciniai mėsos vyniotiniai.
Vestuvių patiekalai
Vestuvių stalas Latvijoje nuo seno labai
turtingas. Ant jo gausu šaltų patiekalų: vyniotinių,
įvairių mėsos užkandžių, salotų, saldžios duonos,
alaus, vaisių.
Pagrindinis patiekalas per vestuves, taip pat ir
gimtadienius kiaulienos šonkauliukai, šniceliai,
kepsniai ir didkepsniai, veršienos kepsniai.
Desertas dažniausiai gaminamas iš uogų.
Po vidurnakčio
svečiai
dažniausiai ragauja Naujos žmonos tortą, kuris
užgeriamas kava.
Per tokias šventes latviai dažnai geria ir įvairių
žolelių arbatą. Bene labiausiai latviai mėgsta
ramunėlių ir mėtų arbatas.
Šių dienų latvių tradicinis maistas (pusryčiai,
pietūs, vakarienė, gėrimai)
Pusryčiai
Podelis kavos arba arbata, sumuštiniai su sūriu,
dešra, pomidorais ir agurkais. Dažnas latvis ryte
tradiciškai išgeria ir stiklinę
pieno. Ryte latviai mėgsta valgyti ir omletą,
virtus kiaušinius. .
Priešpiečiai
(pirmi pietūs)
Jie valgomi tarp 12 ir 15 val. Tuo metu dažnai
valgoma sriuba, pagaminta iš kiaulienos, žuvies
sultinio, pagardinta svogūnais, morkomis, kitomis
daržovėmis, bulvėmis. Latvijoje taip pat mėgstamos
burokėlių, pupelių, žirnių, rūgštynių, šviežių
dilgėlių sriubos. Labiausiai pirmiesiems pietums
mėgstami karšti patiekalai, pagaminti iš mėsos,
žuvies, bulvių, virtų ryžių, grikių, šviežių salotų.
Šie patiekalai pagardinami grietine, jos padažu.
Pirmiesiems pietums dažniausiai būna gausus
desertų pasirinkimas. Jie gaminami iš pieniškų
produktų su vaisiais, želatinos, bulvių krakmolo.
Pavalgius latviai geria vaisių sultis, pieną, taip
pat ir raugintą ,
arbatą, kavą.
Antrieji pietūs arba
vakarienė
Ji valgoma apie šeštą-septintą
valandą po pietų. Tuo metu valgomas labai
įvairus maistas, pradedant šaltais užkandžiais,
sriuba, karštais patiekalais (kaip ir per pirmuosius
pietus), pieniška sriuba. Tie, kurie labiau taupo
laiko, maistui naudoja ir parduotuvėse parduodamus
pusfabrikačius. Vis labiau latviai mėgsta picas.
Gėrimai
Didžioji dalis latvių mėgsta gerti arbatą ir kavą,
dažniausiai be pieno, vaisių sultis, šaltinio vandenį.
Kaip ir seniau, nemažai latviai išgeria rūgusio pieno,
kefyro, beržo sulos, giros, alaus.
Pagal Latvijos spaudą parengė Virginijus
Baranauskas
|