-
Lietuvos kulinarinis
paveldas
Lietuvininkų Šventų Kalėdų varškės kukuliukai aguonų
grietinės padaže
Keturioms porcijoms reikia šių produktų:
400 g varškės
100 g baltųjų nuplikytų razinų
50 g cukraus
50 g kvietinių miltų
1 kiaušinio
Miltų kukuliukų pavoliojimui
Saulėgrąžų aliejaus kukuliukų kepimui
Visus ingredientus išmaišome taip, kad susidarytų
vientisa masė. Po to suformuojame graikinio dydžio
rutuliukus, pavoliotus miltuose ir padedame į
šaldytuvą porai valandų.
Padažui: 50 g
aguonų užpilame verdančiu vandeniu ir, uždengę
paliekame 15 minučių, kad išbrinktų. 50 g sviesto
ištirpiname, įdedame 50 g grietinės, įberiame 100 g
cukraus, išbrinkusias aguonas, viską gerai
išmaišome, dedame ant silpnos ugnies ir pakaitiname,
bet neužviriname.
Sūrio kukuliukus geriausia yra kepti gruzdintuvėje
(fritiūrinėje) arba keptuvėje įkaitintame saulėgrąžų
aliejuje taip, kad gražiai iš visų pusių apskrustų.
Iškepusius kukuliukus dedame ant popierinės
servetėlės, kad susigertų riebalai.
Patiekiame atskirai karštus kukuliukus ir padažinėje
karštą padažą. Kiekvienas į savo dubenėlį dedasi
padažo ir didesniu šaukštu kukuliukus.
Senovėje Klaipėdos krašte jaunimas kukuliukus
turėdavo imti užsimerkęs arba užsirišęs akis, nes
pagal kukuliukų porinį arba neporinį skaičių burdavo
kas kitais metais ves arba ištekės. Tiesa, šiuos
kukuliukus valgydavo ir kitomis dienomis, ypač
šventinėmis, bet tada juos patiekdavo su vyšnių
kompotu: dubenėlyje duodavo kukuliukus, o krūzeliuose
(taip vadindavo didelius puodelius su rankenėle)
patiekdavo šaltą vyšnių kompotą.
Parengė A. Vincentas Sakas, Nepriklausomas
mitybos ir kulinarijos ekspertas Tel. (8~46) 35 02 92. Mob tel. 8 617 24 338 El. paštas: vincentas.sakas@takas.lt
|